SCD Web Arkiv - dansk sektion

  Paleodiæt       

Nyere forskning peger på, at vores fordøjelsessystem er bygget til en stærkt kødrig kost med meget lidt indhold af kornprodukter. Her kan du læse om hvorfor.
      
 
“Agerbruget var efter al
sandsynlighed den største
katastrofe i menneskehedens
historie...”

        

Kødspisning gav et forspring       

Uddrag af artiklen
'Ædning'
af Jesper Hoffmeyer


- bragt i Politiken lørdag den 17. juni 2000, 4. sektion, side 5


(...) For græsæderne er spisningen hårdt arbejde, som de kun kan tillade sig at forsage i korte tidsrum. Tænk engang hvis det var os, som var nødsaget til at spise uafbrudt hele dagen for overhovedet at blive mætte. Bordets glæder ville hurtigt blive til bordets sorger, ædningens møjsommelige slid. (...)
Heldigvis nedstammer mennesker ikke fra drøvtyggerne, men fra aber, der var betydeligt mere alsidige i deres diæt. Fordelen ved at spise græs er selvfølgelig, at det vokser alle vegne, og af samme grund behøver man ikke være særlig klog for at finde frem til det. Anderledes hvis det er lækkerier som frugter, bær eller smådyr, der frister. Det er ikke tilfældigt at de storhjernede væsner ikke nedstammer fra græsæderne.
Sandsynligvis var det netop fordi vore tidlige forfædre for millioner af år siden begyndte at supplere den vegetabilske kost med kød, at der blev råd til at føde børn med store hjerner. For hjerner er kaloriemæssigt set meget kostbare, de kræver at mor og barn har adgang til luksusernæring.
Allerede for 1,7 millioner år siden var vore forfædre blevet dygtige jægere, der kunne fange storvildt, og formentlig har mennesket siden da været et særdeles kødædende dyr. Evolutionsbiologen Loren Cordain fra Colorados statsuniversitet har på den baggrund fremsat nogle stærkt kætterske synspunkter på, hvad mennesker egentlig har godt af at spise.
Cordain forsøgte at rekonstruere en typisk diæt for 229 samler-jægersamfund. Udgangspunktet var det 'etnografiske atlas', som blev samlet ind af det 19. og 20. århundredes missionærer og antropologer i deres iver efter at afkode levevisen i de uddøende kulturer. At dette materiale er tvivlsomt behøver næppe understregning. Men resultatet var så overvældende, at det fortjener opmærksomhed.
Over halvdelen af samler-jægergrupperne fik mindst to tredjedele af deres kalorier fra animalske kilder, og fedt udgjorde endog mellem 28 og 58 procent heraf. I den anden ende af spektret fandt man at kun fire procent af grupperne fik mere end to tredjedele af deres kalorier fra planter.
Hvad der måske især er tankevækkende er, at kun ganske små mængder af samler-jæger gruppernes ernæring er kommet fra korn. Dette harmonerer med, at det bestemt ikke var lyst men formentlig kun bitter nød (overbefolkning), der drev vore forfædre til at begynde at dyrke jorden for 12.000 år siden. Og overalt hvor dette sker, kan man se et markant tab i sundheden at dømme efter bevarede skeletter fra den tid. Agerbruget var efter al sandsynlighed den største katastrofe i menneskehedens historie.
(...)
Hvis vore forfædre gennem en million år eller mere har levet på en stærkt kødrig kost med meget lidt indhold af kornprodukter, så er det sandsynligt at vores organisme er tunet til en sådan kost. Det synes jeg egentlig er et ganske stærkt argument. Men lad mig straks bekende: Jeg er ingen nøgtern iagttager i denne sag, for jeg elsker blodigt kød og krølfedt. Og jeg har altid syntes at pizza, pasta og rugbrød er ret overvurdere fornøjelser. Så ingen tvivl om, at Cordain's arbejde leverer tiltrængte boller på min suppe.
Uheldigvis er der ikke mammutkød nok til os alle, og det kniber også gevaldigt med at fremskaffe tilstrækkelige lagre af sabelkattelever. Så vi kommer nok til at affinde os med agerbrugets hjælpende hånd lidt endnu.
God sommerædning.






      

Links at gå videre med       
 
Jesper Hoffmeyers hjemmeside og email: hoffmeyer@mermaid.molbio.ku.dk
http://www.molbio.ku.dk/MolBioPages/abk/PersonalPages/Jesper/Hoffmeyer.html

The Cordain Files - Analysis from the front lines of Paleodiet research
http://www.beyondveg.com/cat/paleodiet/index.shtml

The Paleolithic Diet and Its Modern Implications - An Interview with Loren Cordain
http://www.chetday.com/cordaininterview.htm

An Interview with Loren Cordain in ABC Radio, Australian Broadcasting Corporation
http://www.abc.net.au/worldtoday/s57024.htm

Professor Loren Cordain's C.V.
http://www.colostate.edu/Colleges/CAHS/ess/cordain.htm




      

Links at gå videre med på dette websted       
 
Dr. Wolfgang Lutz fra Østrig har siden 1970erne skrevet bøger om en tilsvarende teori.

Læs her hvad vi har liggende på dette website om Lutz på dansk
og
om Lutz på engelsk - inklusiv en lang række brev og links om emnet






Dansk startside
      

 
Feedback